Kom godt i gang med forkultivering

På frøposen er det angivet om det anbefales, at man forkultiverer indendørs i stedet for at så frøene direkte i jorden. Forkultiveres indendørs betyder at så frø indendørs.

Der er mange gode grunde til at forkultivere, og det er blandt andet det, at de blomstrer før de ellers ville gøre, hvis de bare blev sået direkte i jorden. Derudover er spireevnen væsentlig højere. Det bedste resultat fås med så- og priklemuld. Kom dette i potten eller en bakke, og gør det fugtigt. Kom derefter frøene i og dæk til med en lille smule jord. Potten skal stå et lyst og varmt sted, f. eks. i en vindueskarm. Vand dem jævnligt, så jorden fortsat holdes fugtig.

Varmen skal man passe på med. Man kan ikke forkultivere over en radiator på fuld knald, så bliver frøene/planterne kogt.

Når planternes fine rødder når bunden af potten/bakken, så er det tid til at omplante planterne. Brug nogle større potter og kom gødet plantemuld i, og en plante i hver potte. Lad dem stå i potten til deres rødder når bunden af potten. Nu er det tid til at plante planterne ud i det fri.

Når planterne har vokset f.eks. i en vindueskarm, så er de sarte og man kan ikke bare plante dem direkte ud i det fri. De går i chok, bliver solskoldede, visner, eller går simpelthen i stå. De skal vænnes gradvist til 'udelivet' ved at man sætter potterne med planterne i udendørs i nogle timer om dagen og efter en uges tid kan de plantes ud på det blivende sted. Sørg for at jorden på det blivende sted er fri for ukrudt.

Specielt om chili
Chili frø har brug for meget varme. Frø kan spire, når de holdes på en konstant temperatur mellem 18-30 grader, men de spirer hurtigst (og med størst spiringsprocent) mellem 21-28 grader. Er temperaturen under 15-18 grader påvirkes spiringsprocenten, under 8 grader og over 40 grader spirer de ikke).  Vær opmærksom på, at de meget stærke chilisorter skal spire ved en konstant temperatur på 28-30 grader.


Specielt om Dorothealiljer:

Forkultivering indendørs i marts-april. Skal holdes varm (ca. +18 til +22°C) og fugtig i de første 2-4 uger. Efter denne periode skal såningen holdes ved en kold temperatur (mellem –4 og +4°C) i yderligere 4-6 uger. Det er ikke så vigtigt, om temperaturen er højere eller lavere i køleperioden, men køleperioden skal forlænges, fordi syntesen af ​​spirefremkalderen, den hormonlignende syre, bremses eller går i stå.

Det er en fordel at dække såningen med sne i afkølingsperioden, hvis det er muligt. Temperaturen under den holder sig normalt i det optimale område på –4 til 0°C. Såningen holdes fugtig, og den smeltende sne er med til at ødelægge skallen, hvilket er fordelagtigt for den spirende frøplante. Efter denne afkølingsperiode må såningen ikke umiddelbart udsættes for høje temperaturer.

De mest effektive temperaturer er mellem +5 til +12°C, selvom spiringen er startet. Det bedste sted for denne såning, selv i marts, april og maj, er den åbne have, den kolde ramme eller et koldt drivhus

God fornøjelse med din nye have.