Mikrogrønt er et ret nyt begreb, og det letteste er vel at sige, at det er som karse, hvor det er kimplanterne, der høstes og spises.

Mikrogrønt kan dyrkes hele året.

Begrebet mikrogrønt dækker planter fra kimbladsstadiet og indtil de har fået det første hold rigtige blade. Når man får det første hold rigtige blade, får man blade med mere form og farve, og det giver en dimension mere, når man skal pynte maden med dem. Men det kræver mere næring end en tot vat, da planterne ellers let vælter, når de bliver større. Brug gerne en hampmåtte, for at få det bedste resultat.

Mikrogrønt er et nyt område med hensyn til at arter og sorter. Nogle er udvalgt på grund af farven og dekorative blade, f.eks. rødbede og radise med rødlige blade, andre ud fra smag.

Det er individuelt fra person til person, hvilke arter man synes smager bedst. Arter som sennep, almindelig rukola, raps, komatsuna og radisse indeholder sennepsolier og smager dejligt stærkt, mens andre i kålfamilien som rødkål, pak choi og grønkål ikke smager så stærkt. Andre smager krydret, f.eks. chia, bukkehorn, basilikum, og andre igen har en mild smag, f.eks, mizuna og kløver. Karsesmagen kender stort set alle, og det er ikke uden grund, at den er populær, den udvikles hurtig og har en god smag uden at være stærk. Selv børn kan lide den.

God fornøjelse med Mikrogrønt.

Sådan dyrker du Mikrogrønt

  1. Så dine mikrogrønt frø i en beholder, som kan holde vand og klare stående fugtighed i to uger.
  2. Dæk bunden af ​​beholderen med et voksemedium. Det bedste resultat får du med en hampmåtte, som er et fint materiale til dyrkning af mikrogrønt. Det fremstilles i økologisk kvalitet. Du kan også bruge jord eller vat.
  3. Vand voksemediet til. Vat og hampemåtte skal vandes helt op og overskydende vand hældes fra. Jord skal lige som ved såning af frø have en tilpas fugtighed. Jorden skal være så fugtig, at du lige netop kan presse nogle dråber vand ud af den. Fugt jordoverfladen ved at forstøve vand ud over.
  4. Spred frøene jævnt oven på underlaget, og pres dem forsigtigt ned i underlaget. Frøene skal sås tæt.
  5. Fugt overfladen, eventuelt med en forstøver. Hvis du foretrækker det, kan du springe dette trin over og i stedet dække beholderen med et klart låg eller plastfolie, indtil frøene er spiret.
  6. Anbring beholderen med de såede frø i et vindue uden sol, indtil frøene er spirede helt. Ellers tørrer frøene let ud, og frøskallerne løsner sig ikke godt nok, men bliver siddende på bladene.
  7. Frøene spirer normalt inden for tre til syv dage. Underlaget skal holdes fugtig, men må ikke blive vådt. Vand 1-2 gange om dagen, gerne med en forstøver.
  8. Når kimbladene folder sig ud, flyttes beholderen til en solrig plads, hvor det kan få mere lys. Husk at vande mindst en gang om dagen, evt. med forstøveren.
  9. Når frøene er spiret, skal du fjerne dækslet (hvis du har brugt et) og fortsætte med at vande en eller to gange om dagen.
  10. Efter yderligere 2–3 dage er kimbladene så store, at du kan begynde af høste. Du kan nu høste i 4–5 dage i bedste kvalitet.